Çocukların yaşına göre ne tür masallar okunmalı Konulu Yazı
Çocukluğunuzu hatırlayın. Büyüklerinizin size masal anlattığı anları hangimiz unutabiliriz ki?
“Bir varmış bir yokmuş, evvel zaman içinde, kalbur saman içinde” diye başlayan o masalların ardı arkası kesilmesin ister, hep yenilerinin anlatılmasını beklerdik. Bizler o yaşlarda hikayeleri, masalları ne kadar çok seviyorsak, çocuklarımızın ve hatta bebeklerimizin de öyle hoşlanacağını unutmayın. Bunu dikkate alarak onlara bol bol masal anlatın. Ancak anlatacağınız masalın, çocuğun yaşına uygun olmasına dikkat edin. Bebek ve çocuğun kelime hazinesini güçlendirecek, hayal gücünü genişletecek, dinleme becerisini ve okumaya ilgisini yoğunlaştıracak olan masallar, onların normalde çok kısa süren dikkatlerini toplama becerilerini de arttıracaktır. Bebekleri ve çocukları hem eğlendirip ve hem de öğretici olan masallar, anne-babalar ile yavruları arasında iletişim kurma, ailelerin çocuklarını masallar yoluyla eğitmesi bakımından da çok yararlı. Masallar sayesinde çocuklarımız iyilerin her zaman kazanacağını, kötülerin daima yaptıklarının karşılığında ceza çekeceklerini, çok çalışmanın daima başarıyla sonuçlanacağını öğrenecekler, bunlara inanacaklar ve yaşamlarını buna göre yönlendirecek. Çocuğunuz okul çağında ve sonrasında çok okuyan, araştıran, kitap seven birey olsun istiyorsanız, bunun temellerini henüz bebeklik döneminde ona kitap okuyarak siz atmalısınız. Peki bebekler için kitap seçimi nasıl olmalı. Bebekler etraflarını çok dikkatli izleyen, her şeyi merak eden, renkli, hareket eden, ses çıkaran ve parlak olan şeylere ilgi duyan, hayatın henüz başındaki canlılardır. Bugün piyasada bulunan bebek kitaplarının çoğu da bebeklerin ilgisini çekecek bütün bu özelliklere sahip. masalsitesi.com Siz de bebeğinizi mutlu etmek ve onu rahatlatmak istiyorsanız, kucağınıza alın ve narin bir ses tonu ile ona masal okumaya başlayın. Satır aralarında onun ilgisini toplamak için sorular sorabilirsiniz; “Kırmızı başlıklı kız nereye gitmiş” gibi...
Sponsorlu Bağlantılar
1-3 yaş dönemi çocuklar
Bebeğiniz 1, 2 ve 3 yaşında ise bu dönemdeki çocukların dokunup dinleyerek öğrendiklerini unutmayın. Konuşmalarının düzgün olması için de ona bolca kitap okuyun. Genellikle hayvanlarla, çocuk ve yiyeceklerle, araçlarla ilgili kitaplar daima ilgilerini çeker. Okuduğunuz kitabın içinde onun bildiği nesneler olmalıdır. Renkli çizilmiş karakterler, sevimli kahramanlar ve kısa cümlelerle anlatılmış masallar 1-3 yaş dönemi çocukların ilgisini çeker.
3-6 yaş dönemi çocuklar
Çocuğunuz 3, 4, 5 ve 6 yaşında ise ona kısa hikayelerin yanı sıra masal ve tekerlemeler okuyabilirsiniz. Bu dönemdeki çocukların tekrarlara bayıldıklarını unutmayın. Hoşlarına giden bir masalı defalarca anlatmanızı isteyebilir. Bıkmadan usanmadan bu taleplerini karşılayın. Zira tekrarın onların öğrenmesine katkısı çok büyük. 3-6 yaş dönemindeki çocuklara içinde rakamların, çocuklar ve hayvanların olduğu kitaplar okuyun. Ayrıca okul, aile ve arkadaş masallarını çok sevdiklerini unutmayın. Okuma sırasında kahramanlarla ilgili sıkça soracakları sorulara sıkılmadan yanıt verin. Bu yaş grubunda da seçeceğiniz kitaplar yine az yazılı, çok çizimli olmalıdır.
7-9 yaş dönemi çocuklar
Çocuğunuz okul dönemindeyse yani 7, 8, 9 yaşında ise yine ilgisi çocuk kahramanları anlatan masallara yönelik olacaktır. Doğa ile alakalı masalları, fıkraların, bulmacaların, bilmecelerin bulunduğu kitaplara bayılırlar. Artık biraz daha büyüdükleri için okul öncesinde olduğu gibi bol resimli kitaplar yerine, daha az resimli, çok yazılı kitaplar onlar için daha uygun olacaktır. 10 yaşından itibaren somut düşünceden soyut düşünmeye doğru ilerleyen ve bu yönde becerileri artmaya başlayan çocuklar mizah ve maceralı kitapları da çok severler. Çocuğunuza kitap okumaya karar verdiğiniz andan itibaren bunu bir plan dahilinde yapın. Öncelikle onun istediği kitabı alın ve her akşam belli bir saati kitap okumaya ayırın.