Keloğlan Müzikle Tanışıyor-3 Masalı
Merhaba değerli öğrenciler! Keloğlan'ı Müzik ile buluşturmaya devam ediyoruz. Bugün üçüncüsünü kaleme aldığımız Müzik ile tanışma zamanı... Geçen haftadan bu yana tam bir hafta geçti ve Keloğlan'ın Müzik hocası ile çalışmasının vakti geldi! Tam bir hafta sonra hoca gelmiş:
- Keloğlan, Keloğlan! Ben geldim! Kapıyı açarmısın? Keloğlan:
- Buyrun hocam! şimdi açıyorum... Keloğlan kapıyı açmış ve Hocayı içeri almış.
- Hoş geldiniz hocam.
- Hoş bulduk Keloğlan!
- Keloğlan, imtihanın var. Çalıştın mı?
- Hocam biraz baktım.
- Göreceğiz... Haydi bana kalemle kağıt getirin... Hocaya hemen kalemle kağıt getirmişler ve aynı şekilde de Keloğlan'a da...
- Dizek neydi Keloğlan yaz bakalım kağıdına. Bizim Keloğlan bir düşünmüş, iki kaşınmış ve cevabı yazmış: "Notaları yazmak için kullanılan çizgiler. Notalar bunların arasına yazılır."
- İkinci soruya geçiyoruz Keloğlan! Porte neydi? Porteyi düşünmeye başlamış bizimki! Düşün, Düşün, Düşün,... Aklına bir şey gelmiyormuş ama sonunda gelmiş: "Dört paralel çizgi ve beş boşluktan oluşan şekle porte diyoruz." -Hadi bana şeklini çiz! Keloğlan düşünüp taşınmış ve şeklini çizmiş.
- Hadi bana notaların ismini yaz. Bunu da bilirsen sana bir kese altın! "Do, Re, Mi, Fa, Sol, La, Si,..."Hoca göz ucuyla bizim Keloğlan'ı takip ediyormuş. Hepsini doğru yazdığını görünce çantasından bir kese altını çıkarıp ona uzatmış. Keloğlan'ın keyfine diyecek yokmuş... Neyse...
- Notaların şekillerini öğrenip akabinde aralık kavramına geçiyoruz Oğul!
- Tamam hocam! Hoca bütün notaların şeklini Keloğlanın beynine kazımış adeta.
- Öğrendin mi?
- Evet öğrendim...
- 22 Ağustos tarihinden sonra müsait bir zamanda seni imtihana tabi tutacağım. Bilmiyorsan söyleyeyim: Ben bir okulda çalışıyorum ve boş zamanlarımda da sizin gibi yakışıklı çocuklara ders veriyorum...
- Tammam hocam.
- Aralık kavramına geçiyoruz Keloğul!
- Notalar arasındaki uzaklığa Aralık deniyor Keloğul!
Sponsorlu Bağlantılar
- Şimdi sana notalar arasındaki sesleri anlatacağım: Do-re tam sese sahiptir.
- Re mi tam sese sahiptir.
- Mi fa yarım sese sahiptir.
- Fa sol tam sese sahiptir.
- Sol la tam sese sahiptir.
- La si tam sese sahiptir.
- Si do yarım sese sahiptir.
- Anladın mı Keloğlan?
- Anladım hocam.
- Göreceğiz imtihanda!
- Şimdi büyük-küçük kavramı üzerinden aralıkları anlatalım: Do-re notası arasında kaç tane nota vardır? Bizim Keloğlan düşünmüş, taşınmış ama bir türlü bulamamış.:
- Vay benim Kel başımmmmmmmmm! bulamadım hocam nedir cevabı?
- İki tane nota var. Do-re notaları... Biz buna büyük (Majör) ikili diyoruz.
- Re mi arası da Majör ikili. Mi ilen Fa arası Minör (küçük) ikili Fa sol Majör ikili Sol la: Majör ikili La si Majör ikili Sonuncu nota olan nota ise Si ilen Do o da Minör ikili. Şimdi sana Büyük ve Küçük ikili arasındaki farkı anlatalım: Büyük ikili tam seslerden oluşurken; Küçük ikili yarım seslerden oluşur. Diyez yarım ses tizleştirir; Bemol yarım ses Pestleştirir. Çift diyez tam ses tizleştirir; Çift Bemol tam ses pestleştirir. Buna göre; A:Fa sol diyez aralığı kaçlıdır Keloğlan? -Fa sol tam idi Sol diyez yarım oluyor. O zaman Küçük ikili.!
-Doğru Keloğlan.. Do Çift Bemol Re dersem?
-Çift bemol tam ses pestleştiriyordu. O zaman Do çift Diyez Re aralığı Büyük ikili olacak!
-Al bir kese atın daha!
-Sağ olun hocam!
-Bunlarla ilgili örnek yap. Sınav zamanı görüşür ve diğer aralıklara geçeriz. Bütün notaları öğrendin! Diyezli bemollü notaları hoca Keloğlanın beynine kazımış adeta!
-Tamamdır hocam. Kalın Sağlıcakla!
-Sende oğul!
Masalımız burada son buldu. Ama üzülmeyin! Keloğlan Müzik İle Tanışıyor -4 için bizi takipte kalmaya devam ediniz! Görüşürüz! Eğer Sitede yayımlanan masallarıız hakkında görüşleriniz varsa yorum kısmına iletirseniz memnuniyetle yanıtlar ve görüşlerinize dikkat ederek masallarımızı ona göre düzenleriz!